Fietsen in de kou

We bereiken deze week het vriespunt. Reden om de fiets te laten staan? Zeker niet! We hebben een aantal tips voor je om je wekelijkse ritjes te kunnen blijven maken.

Laagjes
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: werk met laagjes. Belangrijk is dat de kleding ademt, want ook in de winter zweet je op de fiets. Draag goede onderkleding, geen katoen! Nat katoen duurt namelijk heel lang voordat het weer droog is.

De basislaag is dus een ademende en sneldrogende laag. Daarna komt de isolatielaag om het lichaam te verwarmen. Ook deze moet kunnen ademen en het zweet afvoeren. Als laatste draag je een buitenlaag die beschermt tegen wind, regen en misschien zelfs sneeuw. Kies voor een water- en winddichte jas die ook ademt en zweet af kan voeren.

Lange broek
Laat de beenstukken maar in de kast, want het is tijd voor het echte werk. De lange broek! Beenstukken zijn voor dit weer echt te koud. Je kunt kiezen voor een gevoerde lange fietsbroek of een korte broek met een lange broek daaroverheen. Voordeel hiervan is dat je bovenbenen een extra laag hebben.

Hoofd
Veel warmte gaat verloren via het hoofd en daarom is het belangrijk om ook deze goed warm te houden. Een dunne sportmuts helpt al tegen de kou en past onder je helm. Draag daarnaast een lekkere col om je nek. Een col kan dik of dun zijn en hoeft dus niet in de weg te zitten. Trek hem over je mond om de ijzige kou niet in te hoeven ademen en houd meteen je wangen warm.

Handen en voeten
Deze zag je hoogstwaarschijnlijk al aankomen: handschoenen! Er zijn verschillende mogelijkheden om je handen warm te houden. Winterhandschoenen uiteraard. Vind je dat te dik? Dan kan je ook kiezen voor een dunnere handschoen in combinatie met een onderhandschoen.

Om koude voeten te voorkomen zijn overschoenen een must. Het is een extra laag die over de schoen aan kan en water- en winddicht is. Je kan natuurlijk ook kiezen om winterschoenen aan te schaffen. Die schoenen zijn meestal ademend, waterdicht en warm.

Kort
Ga niet de langste rit van het jaar fietsen. Je lichaam koelt af. Maak dus een kort rondje. Wil je toch een langere afstand fietsen? Maak meerdere kleine rondjes zodat je snel terug naar huis kan als dat nodig is.

Fietslampjes
Met de kou kan het wat donkerder of mistig zijn. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent. Zet je fietslampjes aan en draag reflecterende kleding.

Eten en drinken
Neem voldoende eten en drinken mee. In de kou verbruik je meer energie. Je hebt dus meer nodig dan je normaal meeneemt. Let erop dat je bidon leeg is als je weer thuiskomt. De kou zorgt er nog wel eens voor dat we vergeten te drinken op de fiets.

Ben jij één van de bikkels die lekker door blijft fietsen? Let wel op als het gaat ijzelen en het wegdek dus licht bevroren is. De bochten zijn dan erg verraderlijk.