Tips om een betere klimmer te worden

Als je begint met wielrennen is het klimmen zeker de grootste uitdaging. Maar ook een hoop doorgewinterde wielrenners zijn niet bepaald dol op klimmen. Toch is het wel een must als je bekende fietsgebieden in het buitenland gaat bezoeken. Vooral de Stelvio is een geliefde bestemming voor wielrenners, maar die is met zijn 48 haarspelbochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4% ook wel een erg heftige klim. Ben jij geen ster in het klimmen maar is het toch je doel om uiteindelijk de Stelvio op te fietsen? Dan geven wij je een aantal tips om een betere klimmer te worden! 
 

Tip 1: Loop niet te hard van stapel

 
Het is altijd verstandig om rustig aan een klim te beginnen. Je hebt tijdens het klimmen namelijk weinig kans om te herstellen, want er staat een constante druk op je spieren. Concentreer je meer op de inspanning dan op je snelheid. Wanneer je die inspanning kunt controleren, kun je boven komen. Doseer dus altijd je kracht tijdens een klim.  
 

Tip 2: Zorg voor een hoge cadans tijdens je klim

 
Door met een relatief hoge cadans en een klein verzet te klimmen, voorkom je verzuring van je spieren. De ideale cadans tijdens een klim ligt tussen de 60 en 90 omwentelingen per minuut (rpm). Als je onder de 60 rpm zit, moet je namelijk erg veel kracht op je pedalen zetten. Daarnaast wordt boven de 90 rpm je hartslag te hoog en verbruik je dus te veel energie terwijl je er geen beter resultaat mee boekt.  
 

Tip 3: Gebruik een hartslagmeter bij het klimmen

 
Met een hartslagmeter kun je eenvoudig je inspanning controleren. Ken je jouw hartslagzones en verzuringsdrempel? Dan heb je een goede richtlijn om mee te fietsen. Zolang je onder je verzuringsdrempel blijft, zou je iedere berg op moeten kunnen komen.  
 

Tip 4: Ga staan tijdens het klimmen

 
Ga tijdens de steile stukken van de klim, of op andere momenten dat je er behoefte aan hebt, op je pedalen staan. Staand kun je net wat meer kracht zetten en kom je dus sneller boven. Je spreekt ook heel andere spiergroepen aan als je gaat staan. Bij het spinnen wordt dit ook veel gedaan, het ‘dansen op de pedalen’. Zorg hierbij wel dat je net voordat je gaat staan een beetje opschakelt. Zo is het makkelijker om meer druk op de pedalen te houden en verlies je geen snelheid. Het is belangrijk dat jij jouw zwaartepunt boven de pedalen houdt.  
 

Tip 5: Schakel op tijd

 
Als je zorgt dat je op tijd klaar bent voor een klim en je ketting op het juiste voorblad hebt liggen, kun je voorkomen dat je stil komt te staan tijdens de klim. Dit is namelijk erg vervelend, want het wordt alleen maar lastiger om het klimmen vol te houden als je vanuit stilstand direct moet gaan klimmen. Door op tijd te schakelen geef je jouw spieren wat meer rust, want je kunt een prettige cadans behouden en in ritme blijven zonder ineens extra druk op de pedalen te moeten gaan zetten. Als je eenmaal in de klim zit, kun je wel prima terugschakelen naar je grotere kettingwielen achter.  
 

Tip 6: Neem een comfortabele houding aan
 

Bij het klimmen is het extra belangrijk dat je een houding aanneemt die voor jou comfortabel is. De houding die het meest voorkomt bij het klimmen is met je handen op de bovenbuis van het stuur. In die houding kun je namelijk veel lucht in je longen zuigen, waardoor je ontspannen kunt blijven ademen. In deze houding kun je ervoor kiezen om ver achter op het zadel te gaan zitten of juist ver naar voren, afhankelijk van hoe steil de klim is en hoe jij jouw krachten het beste gebruikt.

 
Tip 7: Stem je trapbeweging af op de klim

 
Als je wat extra aandacht besteedt aan jouw trapbeweging, kun je deze verbeteren en meer kracht inzetten. Vooral bij een lage trapfrequentie op een steile helling. Je kunt je tenen wat optillen op het hoogste punt van de trapbeweging, zo kun je dan je pedaal met je hiel over het zogeheten ‘dode punt’ heen duwen. Als je voet bijna horizontaal ligt, duw je het pedaal vervolgens weer omlaag. Na het laatste ‘dode punt’ trek je het pedaal weer omhoog met je hiel een beetje omhoog.  
 

Tip 8: Zorg dat je racefiets klaar is voor de klim

 
Heb je veel moeite met klimmen, dan zou je eens kunnen kijken of je jouw racefiets een beetje aan kunt passen. Nieuwe racefietsen worden vaak geleverd met een standaardpakket aan versnellingen. Niet met een configuratie die voor iedere fietser geschikt is om steile of lange hellingen mee te beklimmen. Gelukkig kun je met vrij kleine aanpassingen zorgen dat je fiets hier wel geschikt voor is. Op bijna iedere racefiets kun je een andere cassette monteren, zodat je bijvoorbeeld een lichter verzet kunt draaien.  
 

Tip 9: Zie het als een leuke uitdaging

 
Onze laatste en misschien wel belangrijkste tip is het hebben van de juiste mindset. Heb je al helemaal zin in de beklimming? Zie je het als een mooie uitdaging? Dat is de juiste instelling! Zie het klimmen als een sport, niet als een probleem. Als het je vaker lukt een klim succesvol tot een einde te brengen, zul je merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Zo maak je het voor jezelf een uitdaging en kun je steeds jouw grenzen verleggen. En misschien fiets jij de volgende keer wel met ons de Stelvio op!😉