De Mont Ventoux: Een legendarische berg om te beklimmen
De Mont Ventoux beklimmen wordt vaak een van de meest legendarische uitdagingen genoemd door fanatieke wielrenners. De top van de berg ligt op 1909 meter hoogte en daar vind je onder andere een weerstation met een grote zendmast. De klim is vooral bekend doordat hij meerdere keren op is genomen in de Tour de France. Dit vanwege de moeilijkheidsgraad van de beklimming en het uitdagende landschap. Helaas zijn er ook minder positieve feiten verbonden aan de berg, zoals het overlijden van wielrenner Tommy Simpson tijdens de beklimming op 13 juli 1967.
De Mont Ventoux beklimmen vanaf Bedoin
Je kunt de Mont Ventoux van drie kanten beklimmen met de fiets: vanaf Malaucène, Sault en Bedoin. De klim vanaf de zuidkant, Bedoin, wordt gezien als de moeilijkste en meest uitdagende. De officiële route begint bij de fontein in Bedoin en vanaf daar leg je 21,5 kilometer af naar de top van de Mont Ventoux. Het stijgingspercentage tijdens deze klim is gemiddeld 7,5%, wat het een behoorlijke klim maakt. Onderweg kom je regelmatig de bekende Franse wit-gele routepaaltjes tegen die je nog even herinneren aan het pittige stijgingspercentage en de afstand die je nog moet afleggen naar de top.
Het bos dat maar niet op lijkt te houden
Het eerste stuk van de route leidt je van Bedoin naar het dorp Saint-Esteve. In het dorp neem je een haarspeldbocht naar links en ga je het bos in. Hier begint het uitdagende gedeelte van de klim. Je krijgt dan namelijk meteen met een stijgingspercentage van 10% te maken. Wat dit stuk vooral heftig maakt, is dat je veel lange rechte stukken fietst met een stijgingspercentage tussen de 9 en 10%. HIerdoor voelt het soms alsof het bos nooit op gaat houden. De enige bochten die je tegenkomt zijn twee haarspeldbochten. Die je kun je het beste zoveel mogelijk buitenom nemen, want het zijn de enige soort van rustmomenten die je in dit stuk krijgt.
Bijna bij de top: de laatste loodjes
In de laatste 1,5 kilometer naar de top krijg je te maken met een stijgingspercentage van 11%. De meters na de laatste bocht zijn zelfs nog steiler. Nog even volhouden, je bent er bijna! Wanneer je dan eindelijk de top bereikt, zie je natuurlijk de eindstreep, maar ook het ‘Sommet Mont Ventoux’ bord waarbij je jouw prestatie kunt vastleggen op de foto. Goed getraind zijn de meeste wielrenners in ongeveer 2 uur boven. Wanneer ga jij samen met de crew van de Wielerbus de Mont Ventoux beklimmen?