+31 (0)85 – 016 02 48

Fietsen in de Franse Alpen

Veel fanatieke wielrenners trainen om in de zomer te kunnen fietsen in de Franse Alpen. Heb je al vaker in het buitenland gefietst of juist nog niet? Hoe dan ook, de Franse Alpen zijn een prachtige fietsbestemming. Er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die handig zijn om te weten: Hoe fit moet je zijn? Welke routes zijn er en welke passen bij jouw niveau? Wat is een goede tijd van het jaar om de Franse Alpen te bezoeken? In deze blog gaan we daar verder op in!

Verschillende soorten fietsreizen

Als je hebt besloten om op fietsvakantie te gaan, kun je uit verschillende soorten reizen kiezen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om van A naar B te fietsen, meestal in een paar dagen tot een week. Je fietst met minimale bepakking, vaak met hulp van een volgauto of een bus, van hotel naar hotel. De tweede variant die je kunt kiezen, is het fietsen van een grote ronde in meerdere dagen. Dit is hetzelfde idee als de eerste variant, maar dan eindig je op dezelfde locatie als waar je begonnen bent.  Ten slotte kun je kiezen voor een fietsvakantie waarbij je één uitvalsbasis hebt en vanaf hier iedere dag verschillende routes gaat fietsen. Dit is bijvoorbeeld wat we met Wielerbus doen op de Stelvio reis. Het voordeel hiervan is dat je ook een dag pauze kunt nemen, mocht je even niet willen of kunnen fietsen.

Hoe fit moet je zijn voor de Franse Alpen?

Als je in de Franse Alpen gaat fietsen, moet je daar natuurlijk wel fit genoeg voor zijn. Ongetraind iedere dag een Alpencol beklimmen is niet te doen. En je wil naast het fietsen natuurlijk ook een beetje kunnen ontspannen op fietsvakantie. Voor het overzicht verdelen we de fitheid van wielrenners even in drie niveaus: easy rider, liefhebber en fanaat. De niveaus zijn gebaseerd op de ervaring van een fietser, maar ook op de tijd die je wekelijks besteedt aan fietsen. Als je bijvoorbeeld in Nederland zo’n 4 uur per week fietst, dan is het niet aan te raden om een week lang 4 uur per dag te gaan fietsen in het buitenland. Een uur of 2 is dan een stuk realistischer.

Vuistregels voor fysieke belasting

Je kunt heus wel in de Franse Alpen gaan fietsen zonder een ingewikkeld schema te volgen met intervallen, maar je moet wel genoeg getraind hebben. Het is slim om dit op een opbouwende manier te doen en de lat iedere week net wat hoger te leggen naar de reis toe. Het is slim om ook te trainen met hoogte, zodat je weet wat jouw kuiten aankunnen. Wil je oefenen met hoogtemeters om een betere klimmer te worden? Ga dan bijvoorbeeld fietsen in Zuid-Limburg!

Er zijn een paar vuistregels waar je rekening mee dient te houden voor een verantwoorde inspanning:

  • Jouw fysieke belasting in een week kan maximaal twee keer zo hoog zijn als in de afgelopen zes weken (in tijdsduur, niet in afstand)
  • Luister altijd naar je lichaam: als je voelt dat je rust nodig hebt, ga dan niet koppig toch door. Dit kan nare blessures veroorzaken!
  • Bergkilometers vergen zo’n 1,5 tot 2 keer zoveel inspanning als Nederlandse vlakke kilometers. Hou er dus rekening mee dat je sneller moe wordt.

In welk seizoen kun je het beste in de Alpen fietsen?

Het ideale fietsseizoen in de Franse Alpen begint rond eind april. Dan gaan namelijk alle alpencols weer open en wordt het weer wat aangenamer. In de lente zijn de bergtoppen nog bedekt met sneeuw, wat natuurlijk heel gaaf is om te zien. In de periode van eind april tot en met september bieden de Franse Alpen gemiddeld 9 tot 11 zonuren per dag. Tot en met oktober kun je nog prima in de Franse Alpen fietsen, maar daarna kan het wat riskant worden omdat de kans op sneeuw steeds groter wordt.

Mijn reis

0 artikelen

Geen reizen in je reismand.

Totaalbedrag

0,00