Afdalen in de regen

De afgelopen tijd is het niet echt mooi fietsweer geweest. En het lijkt erop dat het ook nog even zo blijft, helaas. Regen, regen en nog eens regen… Ook op reis kan de regen toeslaan (we hopen van niet natuurlijk!). We leggen je uit hoe je kan afdalen in de regen.

Eerder remmen

Als het nat is kan hard remmen gevaarlijk zijn. Begin daarom voor de bocht al met remmen. In de bocht remmen, wanneer het nodig is, kan spannend worden. Neem misschien ook wat ruimte als je in een groep fietst. Het is wat lastiger anticiperen op onverwachte bewegingen van de fietser voor je.

Pet op

Het is heel irritant wanneer de druppels van je helm/hoofd je ogen instromen. Zeker in combinatie met zand… Een petje onder je helm houdt de regen van bovenaf tegen. Wil je helemaal zorgen dat de regen geen schijn van kans maakt om jouw zicht te belemmeren? Draag dan een bril onder de pet. De bril houdt de spetters van het wegdek tegen.

Plassen vermijden

De wegen in het buitenland kunnen nog wel eens iets minder goed zijn dan de fietspaden in Nederland. Let daarom extra goed op plassen bij het afdalen in de regen. Je weet niet hoe diep die plas is. Niet meer uitleg nodig toch?

Kleding

Houd rekening met welke kleding je draagt. Kies voor kledingstukken die waterafstotend zijn maar ook kunnen ademen. Het zweet moet afgevoerd kunnen worden.

Zichtbaarheid

Zorg dat je altijd fietslampjes bij je hebt en reflecterende stukken op je fietskleding hebt. Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor het andere verkeer. Het is dus niet alleen voor je eigen veiligheid!

Snelheid aanpassen

Natuurlijk willen we allemaal de berg af zoeven maar in de regen is het verstandig om iets voorzichtiger te zijn. Je hebt een langere remweg en minder goed zicht.

Als laatste bonustip, kijk uit voor die witte strepen op het wegdek! Die zijn verraderlijk glad. Niet alleen tijdens het afdalen in de bergen, maar ook hier in ons vlakke kikkerlandje kunnen ze gemeen zijn.