Afdalen met de racefiets, zo doe je dat: 5 tips

Je hebt zojuist een berg beklommen, genoten van het uitzicht op de top en nu is het tijd om te gaan afdalen. Voor de één iets om naar uit te kijken en voor de ander een nachtmerrie. Hoe spannend je het ook vindt, met piepende remmen naar beneden gaan is nooit de beste optie. Daarom leggen we het je uit, oftewel: Afdalen met de racefiets, zo doe je dat: 5 tips.

De juiste houding

Zodra je aan de afdaling begint plaats je je handen in de beugels. Zo heb je veel meer controle over je fiets. Dat komt omdat je gewicht beter verdeeld is en je beter bij je remmen kan.

Remtechniek

Remmen doe je altijd voor de bocht als je nog in een rechte lijn rijdt. Je gebruikt met name je voor voorrem, omdat je daarmee de minste kans hebt om te slippen. Probeer zoveel mogelijk pompend te remmen, dus niet constant of in een keer keihard in je remmen knijpen. Wil je in de bocht bijremmen? Doe dat dan met je achterrem. Op dat moment knijpen in je voorrem is gegarandeerd vallen doordat je gaat slippen. Nu horen we je denken, maar met mijn achterrem toch ook? Klopt, maar zodra je die loslaat trekt je fiets weer recht.

Continu remmen moet je mee oppassen. Je remmen worden daardoor heel heet en dat geldt ook voor schijfremmen. Bij velgremmen kan het zelfs een klapband veroorzaken.

Bochtentechniek

Binnenbeen omhoog, buitenbeen omlaag! Alleen zo voorkom je dat je pedaal het asfalt raakt en rijd je makkelijker een vloeiende lijn in de bocht. Ga ook niet te vroeg weer trappen, want daardoor verplaatst de druk van de ene naar het andere been en dat kan een valpartij veroorzaken. De ideale lijn om in de bocht te rijden: buiten, binnen, buiten. Natuurlijk gaat dit niet altijd, omdat we niet alleen op de weg fietsen. Neem de bocht daarom zo ruim mogelijk om vervolgens in te kunnen sturen en toch op je eigen weghelft te blijven.

Kijk vooruit, je kijkt door de bocht heen in de richting waar je naar toe wilt. Bij een haarspeldbocht probeer je zelfs al eventjes zover mogelijk voor je te kijken. Zo weet je hoe de bocht loopt en of er tegenverkeer aan komt.

Volg een goede daler

Probeer de beste daler van jouw groepje te vinden. Kijk eens hoe hij of zij afdaalt. Let op de houding op de fiets, welke lijnen hij rijdt en wanneer hij stuurt en remt. Leer van de techniek, je hoeft niet meteen in het wiel te blijven plakken. Dat komt vanzelf zodra je zelf meer vertrouwen in het afdalen hebt.

Veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop! Neem geen onnodige risico’s en blijf in een blinde bocht op je eigen weghelft. Wij fietsen de Tour de France niet, er zijn dus nog meer weggebruikers. Laat je ook vooral niet opjagen door andere fietsers of auto’s. Daal in jouw eigen tempo af.