Granfondo Il Lombardia: een fietsspektakel dat je niet mag missen

De Granfondo Il Lombardia wordt ieder jaar in oktober verreden, een dag na de profkoers. Het is traditiegetrouw de laatste klassieker van het jaar en jij kan als ‘amateur’ wielrenner in de voetsporen van de profs treden. Kortom, Granfondo Il Lombardia: een fietsspektakel dat je niet mag missen.

De route

De start van de Granfondo vindt plaats in Cantù, waarna de eerste 25km rustig opstarten zijn. Daarop volgt de monsterklim Muro di Sormano en na een lange afdaling fiets je vanaf Nesso langs het water naar Regatola. Vanaf hier gaan we weer klimmen. Niet zo heftig als de Muro di Sormano. Dit keer is het een klim over 8,6km met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2% en nabij de top maximaal 14%. Op de top van de Ghisallo heb je 70km gefietst en heb je twee derde en het zwaarste gedeelte van de Granfondo afgelegd. Er volgt een afdaling van bijna 20km, de benen kunnen even rusten tot aan Merone. Hierna klim je in korte steile stukken tot aan de finish in het hart van Cantù.

Gevreesde Muro di Sormano

Wil je niet weten wat je te wachten staat? Sla dit stuk dan even over. Al verwachten we dat je deze klim kent. Het is een beruchte beklimming in de wielerwereld. Zo steil, dat hij na 1962, dankzij protest van de fietsers, uit de koers werd gehaald. In 2012 maakte de Muro di Sormano zijn terugkeer met nieuw asfalt. Nog steeds met een gemiddeld stijgingspercentage van 17% en maximaal 27%. Rustpunten kent de 2km lange klim niet. Stilstaan is simpelweg geen optie, want je kan nooit meer opstappen. Blijven trappen dus!

Op de top heb je de Colma di Sormano voltooid. Huh, dat is een hele andere naam? Klopt. Muro di Sormano is namelijk de finale van een langere klim die vijf kilometer eerder al start.

Omweg

Denk je deze percentages niet aan te kunnen? Geen probleem. Tijdens de Granfondo mag je namelijk een omweg van 2km maken die deze monsterbeklimming omzeilt en zo kom je via een mildere beklimming ook op de top.

Het weekend van de Granfondo

We vertrekken ruim op tijd zodat je, als je dat wenst, het parcours een beetje kan verkennen of juist nog een andere route kan fietsen. Na aankomst op vrijdag kan je aansluiten bij een groepsrit met de crewleden. Wel zo fijn om de busrit met een rustig rondje uit je benen te trappen. Wil je je eigen route fietsen of niet fietsen, ook goed!

Op zaterdag gaat de profkoers van start. Leuk om bij te gaan kijken. Je kan zelf op pad gaan vandaag en bijvoorbeeld bij de start gaan kijken of ergens langs de route gaan staan. Ook fietsen de crewleden weer een mooie route, waarbij we uiteraard bij de profs gaan kijken. Zo komen we alvast helemaal in de sfeer van de Granfondo.

Geen weg meer terug

Op zondag is het dan eindelijk zover. In het donker begeven we ons naar de start, waar om 07.30 uur het startschot, met veel Italiaanse bombarie, wordt gelost. Onder begeleiding van een veel te enthousiaste speaker en motoren om het peloton start de wedstrijd. Vanaf nu is het aan jouzelf en zien we elkaar weer bij de finish met een medaille om onze nek.

Op maandagochtend vertrekken we vroeg weer naar huis en worden alle ervaringen in de bus onderling besproken. Wat een weekend!

Ga je mee?

Zodra jij je reis naar de Granfondo bij Wielerbus boekt, gaan wij voor jou aan de slag. Dat betekent: vervoer, overnachtingen, ontbijt, diners en jouw inschrijving. Zo hoef jij je alleen maar te focussen op fietsen.