Fietsreis Toscane: heuvels, cipressen en veel meer

Toscane, een dromerige plek wat een schitterende bestemming is om op de fiets te ontdekken. Je wordt omringt door olijf- en wijngaarden, bossen en heuvels. Tijdens onze fietsreis in Toscane kan je dus ook iedere dag kiezen tussen vlakkere rondjes of juist de echte Toscaanse heuvels met heel wat hoogtemeters. Maar Toscane heeft nog meer te bieden dan alleen mooie fietsroutes namelijk, prachtig gelegen dorpen vol cultuur en historie. En ook wij gaan die cultuur bewonderen. Tijdens deze reis komen we namelijk onder andere het geboortedorp van Da Vinci en de toren van Pisa tegen.

Op de koffie bij Da Vinci

Tijdens onze fietsreis door Toscane gaan we op bezoek bij Da Vinci, althans we doen zijn geboorteplaats aan. Het vestingstadje Vinci ligt aan de voet van de Montalbano. Midden in een prachtig landschap van golvende heuvels waarop olijfbomen, wijngaarden en bossen prijken. Zijn geboortehuis staat in Anchiano, net buiten Vinci. Hier werd hij op 15 april 1452 geboren en is nu te bezoeken als museum.

In Vinci zijn veel plekken die verwijzen naar Da Vinci. Aan de rand van het dorpje staat ‘L’Uomo di Vinci’ (zie foto). Een niet te missen 3D-model van Leonardo’s Vitruviusman, gemaakt door Mario Cerioli. Ook is de kerk waar Da Vinci werd gedoopt nog te bezoeken. De ‘Santa Croce’. Door de hele stad heen zijn plekken waar je in de voetsporen van Da Vinci treedt.

Wie is Leonardo? We kunnen bijna niet voorstellen dat je deze vraag zou stellen. Maar in het kort: hij was een genie en een alleskunner. Oftewel, schilder, kunstenaar, filosoof, architect, wetenschapper, uitvinder, kaartenmaker, technoloog en musicus. Wellicht ken je zijn werk ‘De Mona Lisa’.

Toren van Pisa

Waarschijnlijk hadden we heel Pisa nooit gekend als hier geen scheve toren had gestaan. De toren van Pisa trekt toeristen van over de hele wereld. En tijdens de Toscane reis gaan wij de toren op de fiets bezoeken!

Wist je dat de toren niet alleen scheef staat, maar ook krom is? In 1.173 begon men aan de bouw van de toren. Als eerste werd de marmeren vloer gelegd, waarop de basis kwam te staan. Vanaf de tweede verdieping begon de toren al langzaam te verzakken. De fundering was maar 3 meter diep en de drassige onstabiele grond hielp ook niet mee. Na twee tussenstops door verschillende oorlogen werd de laatste zevende verdieping in 1.319 voltooid.

En nee, de toren gaat niet steeds schever staan. Er werd extra mortel gebruikt om de toren te stabiliseren en om het kantelen tegen te gaan werden de bovenste verdiepingen aan één kant langer dan aan de andere kant. Waardoor de toren van Pisa dus ook krom is. Pas in 1.655 werd met het ophangen van de laatste bel de toren eindelijk voltooid.

Monte Serra: in de voetsporen van profwielrenners

We gaan natuurlijk niet alleen maar dorpjes bezoeken, we gaan ook de heuvels in. Een bekende beklimming tijdens de reis is de Monte Serra. Het is de favoriete trainingsberg van Thomas Dekker en zijn hond, maar ook bij vele andere profwielrenners is de beklimming geliefd. De beklimming heeft een lengte van 12,2 km, met een stijgingspercentage van 7,1 % en 873 hoogtemeters. We starten in Calci, een oud Italiaans stadje met smalle straatjes, tijdens de klim genieten we van prachtige uitzichten over Pisa en zien we de zee.