Wielrennen in de warmte: waar moet je op letten?
We gaan op fietsvakantie of fietsen op vakantie en nemen mee? Ons verstand! Niet alleen in Nederland schieten de temperaturen omhoog in de zomer, maar ook in het buitenland. Daar is je lichaam het niet altijd mee eens. Dan vraag je je af, waar moet ik op letten bij het fietsen in de warmte? Lees hier 8 tips die helpen bij wielrennen als het warm is.
Zonnebrandcrème smeren!
We weten het allemaal en we vergeten het allemaal wel eens. Deze tip is niet alleen voor wanneer de zon volop schijnt, maar ook wanneer het bewolkt is. Ga je voor een lange rit? Neem dan wat extra zonnebrandcrème mee. Door het zweten verdwijnt de zonnebrandcrème van je huid.
Nadenken over je fietsroute
Kies een route die vooral door de schaduw gaat. Op vakantie lukt dat natuurlijk niet altijd, omdat je waarschijnlijk van tevoren al routes gepland hebt. Zorg dan dat je af en toe even rust in de schaduw. Zo kan jouw lichaam afkoelen.
Drinken, drinken en drinken
Blijven drinken is ontzettend belangrijk. Tijdens het fietsen in de warmte verlies je veel vocht. Dat zweet moet weer aangevuld worden! Ga dus vooral niet met maar één bidon op pad, zorg dat je voldoende drinken meeneemt.
Vergeet niet te eten
Naast veel drinken is het belangrijk om ook te blijven eten. Tijdens een het wielrennen in de warmte kan het zijn dat je minder honger hebt, of geen trek in eten. Dan kan je telkens kleine beetjes nemen, als je maar blijft eten.
We schreven al eerder een blog over het voorkomen van een hongerklop.
De juiste fietskleding
Denk aan lichte kleuren. Zwart of een donker fietsshirt voelt in de zon namelijk warmer aan. Ook kan je kiezen voor een ondershirt om je lichaam koel te houden. Een ondershirt zorgt er namelijk voor dat je zweet wordt afgevoerd.
Fietshelm
Wielrennen zonder helm is natuurlijk nooit een goed idee. Daarom is het verstandig om een helm aan te schaffen met (ventilatie)gaten.
Acclimatiseren
Ben je net gearriveerd in Frankrijk, Spanje of Italië? Dan moet je lichaam even wennen aan de warmte (en heuvels/bergen). Ga dus niet meteen voor die 120 km, maar begin met een rustig rondje. Of kies er bijvoorbeeld voor om in de ochtend of avond te gaan fietsen. Dan is het vaak wat koeler dan op de dag.
Rustig tempo
Op een warme zomerdag is het niet het beste plan om voor een KOM of QOM te gaan. Ga lekker fietsen en geniet van de omgeving. Wil je toch die intervaltraining doen of die berg op knallen? Let dan goed op of je je minder scherp begint te voelen, kippenvel krijgt, hoofdpijn of niet helemaal lekker wordt. Dan kan je beter meteen stoppen en koelen en drinken. Daarna pas rustig verder fietsen. Je wil een zonnesteek te allen tijde voorkomen.
Delen op:
Delen Tweet Delen Delen Pin it