De Col de la Bonette

De Col de la Bonette eindigt op 2.802 meter hoogte en ligt in de Provence-Alpes-Cote d’Azur en maakt deel uit van de Franse Alpen. Hij wordt ook wel bestempeld als één van de mooiste beklimmingen van Europa. Het is dus niet alleen de hoogte waarom je deze beklimming eens gedaan moet hebben. Hij is nergens heel steil, maar wees niet bang. De uitdaging zit hem in de hoogte.

In het kort

Aantal kilometer: 24
Aantal hoogtemeters: 1.590
Gemiddelde stijgingspercentage: 6,8%

Sneeuw?!

col de la bonette sneew

Huh, in de zomer sneeuw? Jazeker! Bereid je goed voor wanneer je omhoog gaat fietsen. Hartje zomer kan het behoorlijk koud zijn op de top. Vanaf ongeveer kilometer 12 verandert het landschap in een ruigere omgeving. Loofbomen verdwijnen en vanaf daar zal de begroeiing steeds minder worden. De beklimming begint gemoedelijk, wel krijg je meteen 7% voor je kiezen. Dat mag de pret niet drukken, want het is genieten tijdens de klim. Mooie dorpjes, weilanden, snelstromende beek, rotspartijen en haarspeldbochten.

De hoogte in

We hadden het over sneeuw. Het zwaarste stuk begint na een meertje. Vanaf hier ga je de hoogte en de steilere helling in de benen gaan voelen. Gelukkig volgt daarna een bijna vlak stuk en kan je weer zwaarder schakelen. Neem tijdens de klim wel iets warmers mee om aan te kunnen trekken, je kan namelijk sneeuw. Heel veel sneeuw. Tegenkomen tijdens de klim. Dat is niks raars op deze beklimming. We fietsen naar 2.800 meter hoogte!

De top

Net voor de top kom je nog even een kuitenbijtertje tegen. De laatste paar honderd meter zijn behoorlijk steil. Laat je niet tegenhouden, want daarna voel je de overwinning van jouw prestatie. Vanaf de top kan je nog via een paadje een stukje hoger naar 2.862 meter, hier heb je een waanzinnig uitzicht over de omliggende Alpen.

Voor wielrenners die op zoek zijn naar een onvergetelijke uitdaging, is de Col de la Bonette een must. Het is een beklimming die je kracht en doorzettingsvermogen op de proef stelt.