De iconische toren van de Reschensee

Vanaf een afstand zie je hem al staan. De iconische toren van de Reschensee. Tijdens de fietsreis Stelvio kan je hem met eigen ogen zien en daarom zullen we de vraag; ‘Hoe komt die daar?’ alvast beantwoorden.

Graun

De toren vind je op de grens tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië, in het Italiaanse Zuid-Tirol. Daar ligt de Reschensee. De Reschenpas was in de Romeinse tijd al belangrijk en in de twaalfde eeuw ontstonden er dorpjes, waaronder Graun. Graun lag tussen de Reschensee, de Mittersee en de Haidersee. Dit waren de eerste bekende pareltjes voor het toerisme.

Stuwdam

In 1920 kondigde de Italiaanse regering aan dat er een grote waterkrachtcentrale in het dal zou komen. Dat betekende dat de waterspiegel meters ging stijgen en Graun veel dichter bij het meer zou komen te liggen. Het plan verdween toen Mussolini aan de macht kwam. Toch kwam in 1939 het plan weer op tafel, weliswaar in een ander jasje. Er kwam een nieuw plan voor een stuwdam, maar dan veel groter. Met de komst van de dam zou het water met 22 meter stijgen. Daardoor zou Graun onder water komen te staan. Ook dit plan werd van de baan geschoven, omdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

Twee jaar na de oorlog werd het plan weer uit de ijskast gehaald. Aan de belangen van de bevolking werd niet gedacht. Zij protesteerde met man en macht, zelfs bij de Paus. Zonder resultaat. De dam kwam er en de bevolking moest het dorp verlaten.

Graun afgebroken

Terwijl de bevolking het dorp verliet, werd Graun afgebroken. Dorpelingen kregen onderdak in barakken zonder comfort die hogerop stonden en een kleine vergoeding waar je niet van kon leven. Veel families zijn daarom weggetrokken. De kerktoren van de Sint Katharina kerk stond op de monumentenlijst en mocht dus, ondanks het water, niet afgebroken worden. De kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd en tegen alle verwachtingen in bleef de toren staan toen de sluizen in 1950 gesloten werden en het dal langzaam volliep.

Weer even boven water

Sindsdien zijn de Reschensee en de Mittersee één geworden en tot op de dag van vandaag prijkt de kerktoren boven het water uit. De iconische toren van de Reschensee is een bekende toeristische attractie geworden. In 2009 werd de toren gerestaureerd, hierbij is een deel van het stuwmeer zelfs drooggelegd. In 2021 werd het meer nog een keer drooggelegd. Niet om de toren te restaureren, maar voor groot onderhoud aan de dam. Daardoor kwamen de laatste overblijfselen van Graun voor het eerst sinds 70 jaar weer even boven water.

Tijdens de fietsreis Stelvio verblijven we in Nauders. Dit is op een kwartier rijden (met de auto) van de Reschensee. Tijdens één van de routes kan je de toren vanaf een afstandje midden in het meer zien staan.