De Stelvio-reis is meer dan alleen de Stelvio

De Stelvio-reis is meer dan de Stelvio

Tijdens de reis naar de Stelvio is onze standplaats het dorpje Nauders in Oostenrijk. Het plaatsje met zo’n 1500 inwoners ligt in een gebied dat zich perfect leent voor wielrennen. Er gaan dan wel slechts drie wegen van en naar Nauders, maar deze leiden wel allemaal naar drie verschillende landen.

Fiets je richting het zuiden naar de Reschensee dan passeer je na een paar kilometer al de Italiaanse grens. Dit is ook de weg richting de Stelvio natuurlijk, het hoofddoel van deze reis. Maar rondom Nauders zijn nog veel meer fietsuitdagingen te vinden dan enkel de beruchte Stelvio klim. Hier volgt een overzicht van mooie en pittige beklimmingen die we ook in ons reisprogramma hebben opgenomen.

Richting Serfaus

De weg richting het noorden leidt je naar het Oostenrijkse Tiroler Oberland waar rustige, glooiende wegen door het dal en steile beklimmingen richting de skigebieden hun opwachting maken. Je kunt ook de weg ten westen van Nauders nemen waar je na een fantastische afdaling zo Zwitserland in rolt.

De rit richting Serfaus neemt deze route. Na zo’n twee kilometer klimmen, sta je op de top van de Norberthohe, waarna de prachtige afdaling richting Zwitserland volgt. De route vervolgt zich hierna over een rustige weg langs de Zwitserse en Oostenrijkse grens waar je je in een indrukwekkend landschap waant. Na een paar kilometer slaan we af en leiden rustige boerenweggetjes door het Oostenrijkse landschap je naar de voet van de beklimming naar het wintersportoord Serfaus.

De Stelvio-reis is meer dan alleen de StelvioDe klim naar Serfaus is niet makkelijk. Het gemiddelde stijgingspercentage is zo’n 6%, maar de eerste 6 kilometer bestaat stijgingspercentages van zo’n 9 á 10 procent. De laatste drie kilometer zijn gelukkig zo goed als vlak en biedt de kans om even op adem te komen voordat je op een terras neerstrijkt voor de lunch.

Op de terugweg zul je de Norberthohe van de andere kant omhoog moeten. Eerder ben je hier natuurlijk in de afdaling naar beneden gevlogen, maar naar boven doe je niet zo maar even. Het is toch nog 5,5 kilometer aan haarspeldbochten van gemiddeld 6,4 procent. En dat nu je toch al aardig wat kilometers in de benen hebt.

Tip: op de terugweg kunnen de renners met goede klimbenen ook nog bij de Katejansbrucke afslaan om de lastige klim naar het belastingvrije wintersportdorp Samnaun mee te pakken. Een mooie, maar onregelmatige, klim waarvan in het begin al 2 kilometer van 11 procent zit

Kaunertaler Gletscherstraße

De Stelvio is niet de enige spectaculaire en uitdagende klim van deze reis. Als je na de dag van de Stelvio nog steeds over goede benen beschikt, kan je ervoor kiezen om bij het plaatsje Ried im Oberinntal niet de klim richting Serfaus omhoog te gaan maar de andere kant op te fietsen. Het alternatief is de Kaunertaler Gletscherstraße; een lange en loodzware klim naar de Kaunertaler gletscher.

Het is een hele tocht, maar de uitzichten zijn spectaculair en zeker de moeite waard. De klim is namelijk 38,7 kilometer lang en je overbrugt zo’n 2000 hoogtemeters op de weg van Prutz naar de Kaunertaler Gletscher. De weg loopt geleidelijk naar boven en het venijn zit hem duidelijk in de staart. De laatste 9 kilometer bestaat uit stijgingspercentages van 9 tot 11 procent, maar om het goed te maken word je wel getrakteerd op de mooiste uitzichten op de gletscher.

Geen zin om jezelf helemaal over de kop te fietsen, maar wil je wel genieten van de ruwe en mooie natuur die deze klim te bieden heeft? Je kunt ook tot het stuwmeer fietsen op zo’n 1800 meter hoogte (de top van de klim ligt op 2750 meter hoogte). Een goed moment om even te lunchen en dan genieten van de afdaling terug.

Tags: Kaunertaler Gletscherstrasse, Nauders, Stelvio

Coverfoto: Riny Vogels

De Stelvio-reis is meer dan alleen de Stelvio

Geschreven door: Stephanie Reitsema

Had voor haar dienstverband bij Wielerbus een bijbaan bij een drogisterij en doet aan wielrennen. Die combinatie schijnt geestig te zijn. Fietst sinds 2012 en is nog steeds geen vrienden met de wind. Probeert mensen er van te overtuigen dat douchen met je fiets echt het beste idee ooit is.