De wielerhotspots van Girona

De wielerhotspots van Girona

Wielrennen is volkssport nummer één in de Noord-Spaanse Girona. Dit dankzij de nabijheid van de natuur en de autoluwe wegen. De stad ligt midden in een wielerwalhalla. Glooiende kustwegen, heuvellandschappen, hooggebergte, vlakke wegen… alles is te vinden op fietsafstand van het mooie oude centrum. Geen wonder dus dat veel profrenners hier een huis hebben.

En ook in de oude binnenstad is veel van deze fietscultuur te zien. Professionele renners beginnen er fietscafeetjes en er zijn genoeg wielerzaken te vinden vol bijzondere items. Hierbij een overzicht van plekjes die je bezocht moet hebben.

La Fabrica

Wielercafé nummer 1 in Girona is toch wel La Fabrica. Christian Meier ken je misschien wel als renner voor het voormalige Orica GreenEDGE, maar hij is ook samen met zijn vrouw Amber eigenaar van dit bekende koffietentje. La Fabrica zit een beetje verstopt in de vele steegjes die Girona rijk is, maar het schattige terras is een geweldige plek om na je rit neer te strijken en te genieten van een goed kop koffie. Tip: ze serveren er ook heerlijk ontbijt, gezonde lunch en fantastische taart.
Carrer de la LLebre 3

The Service Course

Ook uit de koker van de familie Meier is de fietswinkel The Service Course. Vanuit La Fabrica gezien ligt deze modern en industrieel aangeklede winkel aan de andere kant van de rivier die Girona in tweeën deelt. Ze noemen zichzelf een ‘luxury bicycle shop’ en verkopen schitterende fietskleding van hun eigen merk. Ook vind je hier kleding van La Fabrica en Espresso Mafia (Meiers andere koffiebar in het centrum van Girona). Daarnaast staan hier fietsen van vaak wat onbekendere of custom merken en kun je hier terecht voor onderhoud, een huurfiets, massages of een douche. Je kunt er zelfs je fietskleding laten wassen.
Carrer Nord 10

Bike Breaks – Girona Cycle Centre

Deze fietsenwinkel is op het eerste gezicht misschien niet de meest inspirerende winkel, maar je kunt hier terecht voor van alles. Van sportvoeding tot fietsenhuur. Het meest interessant is misschien wel de grote collectie kleding. Profs verkopen via Bike Breaks fietskleding die ze niet meer gebruiken. Bijvoorbeeld omdat het niet goed past of omdat ze naar een ander team zijn overgestapt. Zo heb je voor een fijn prijsje een bijzonder en kwalitatief goed fietsshirt of windstopper. Op de prijskaartjes staat van welke renner de kleding geweest is.
Carrer Mercaders 14

The Broomwagon

Misschien zie je het grappige wagentje wel rijden tijdens je verblijf in Girona: Het Piaggio-wagentje in de bekende kleur celeste. De driewieler heeft niet voor niks de kleur van het bekende Bianchi-merk. Het bezemwagentje is namelijk van niemand minder dan Robert Gesink. Toen hij vorig jaar zijn rug brak en maanden niet kon fietsen, moest hij zich vermaken met nieuwe hobby’s. Al snel kwam hij op het idee van een rijdend koffiebarretje. Robert heeft zelf niet heel veel tijd meer door alle trainingsuren, maar zijn vrouw staat geregeld met de koffiekar in het centrum van Girona.

Er zijn natuurlijk nog veel meer fietsenwinkels en wielercafés te vinden in en om het oude centrum van Girona. Bijvoorbeeld restaurant Federal van prof Rory Sutherland (UAE Team Emirates) en de winkel Bikecat, te vinden onderaan de weg naar de Basilica de Sant Feliu. Aan fietscultuur geen gebrek. Er is genoeg te beleven in Girona tijdens een rustdagje of na de middag na een lange fietstocht.

Tags: Girona

Had voor haar dienstverband bij Wielerbus een bijbaan bij een drogisterij en doet aan wielrennen. Die combinatie schijnt geestig te zijn. Fietst sinds 2012 en is nog steeds geen vrienden met de wind. Probeert mensen er van te overtuigen dat douchen met je fiets echt het beste idee ooit is.