Dreiländergiro

Stelvio

De meesten tijdens de Stelvio-reis fietsen vanaf Nauders naar Prato, beklimmen de Stelvio één keer en dalen de berg aan dezelfde kant weer af. Voor sommige deelnemers is dit alleen niet genoeg. Je kan natuurlijk naar Bormio afdalen en de berg nog een keer beklimmen vanaf die kant, of misschien gewoon voor een tweede keer vanaf de Prato-kant. Maar voor de echte kleppers is er ook de route van de Dreiländergiro. En bijna elke reis zijn er wel een paar die zo gek zijn.

De Stelvio is natuurlijk het grote middelpunt van de Dreiländergiro. Met wel 48 haarspeldbochten is het één van de zwaarste en hoogste, maar ook één van de mooiste passen van Europa. Zoals de naam al zegt, gaat de route van de Dreiländergiro door drie landen: Oostenrijk, Italië en Zwitserland.

De start is in onze standplaats Nauders in Oostenrijk. Het plaatsje heeft zo’n 1500 inwoners en ligt in een gebied dat zich perfect leent voor de wielersport. Vanuit Nauders rijdt je zuidwaarts richting Italië om daar dus vanuit Prato eerst de Stelvio te beklimmen. Als je eenmaal de topt hebt bereikt, mag je aan de andere kant afdalen

via de Umbrail pas op de Italiaans-Zwitserse grens. Hierna staat de Ofenpas in Zwitserland op het programma. Na de afdaling van de Ofenpas krijg je een lang stuk dat zo’n 50 kilometer lang naar beneden loopt. Maar verheug je je hier maar niet al te veel op. Dit deel van de route kan erg zwaar zijn door de harde wind die hier door het dal kan blazen. Vlak voor je Nauders weer bereikt en je in het zwembad kan springen moet je nog de Norbertshöhe omhoog. De klim is niet lang, maar het is toch nog 5,5 kilometer aan haarspeldbochten van gemiddeld 6,4 procent. En dat nu je toch al zo’n 160 kilometer in de benen hebt. Maar eenmaal op de top is het nog maar 1 kilometer afdalen naar het hotel.

De totale route is 168 kilometer lang en telt 3300 hoogtemeters.

Tags: Dreiländegiro, Stelvio

Stelvio vanuit PratoOfenpas

Had voor haar dienstverband bij Wielerbus een bijbaan bij een drogisterij en doet aan wielrennen. Die combinatie schijnt geestig te zijn. Fietst sinds 2012 en is nog steeds geen vrienden met de wind. Probeert mensen er van te overtuigen dat douchen met je fiets echt het beste idee ooit is.