Fietsen in de bergen

Het allerleukste om te doen is fietsen in de bergen, toch? Dat vinden wij namelijk wel! Het fietsen in de bergen is voor ons Nederlanders, die vlakke ritjes zijn gewend, even aanpassen. Je zal moeten wennen aan het omhoog fietsen. We geven daarom zes tips om goed voorbereid te zijn.

Onderschat het niet

In de bergen is wel even andere koek dan tegen de wind in fietsen in ons vlakke landje. Onderschat het dus niet. Met alleen duurritjes zal de klim zwaarder zijn. Zorg dus voor een goede voorbereiding. In Nederland kan je bijvoorbeeld de heuvels van Limburg opzoeken of over de grens in de Ardennen.

Eten en drinken

Neem voldoende eten en drinken mee! Je levert een grotere inspanning vanwege het klimmen. Zorg dus dat je voldoende reepjes (of gelletjes) meeneemt. Een hongerklop in de bergen wil je ten alle tijden voorkomen. Daarnaast is drinken ook ontzettend belangrijk. Zeker in de zomer. Het kan dan behoorlijk warm zijn, hierdoor ga je meer zweten. Dat moet worden aangevuld.

Materiaal

Check je materiaal voordat je in de bergen gaat fietsen. Zijn je remmen bijvoorbeeld nog goed? Wel zo fijn tijdens het afdalen. Voor tijdens het klimmen kan je nadenken over het monteren van een andere cassette. Hierdoor kan je nog lichter fietsen.

Kleding

Bekijk het weer voordat je een berg beklimt. Het kan boven op de top behoorlijk koud zijn. Het is dan prettig om een windstopper of jasje bij je te hebben.

Eigen tempo

Trap je eigen tempo omhoog. Dat kan je het langst volhouden. Als je te snel gaat fietsen blaas je je eigen benen op. Dat is zonde! We willen natuurlijk wel de top bereiken.

Vergeet niet om je heen te kijken

Ook al is het hartstikke zwaar of wil je een best mogelijke prestatie op Strava neerzetten, vergeet niet te genieten. De bergen zijn mooi. Dus vergeet niet om af en toe om je heen te kijken.

Ga jij deze zomer in de bergen fietsen? Of ben je nog op zoek naar een leuke reis of inspiratie? Neem hier een kijkje.