Fietsen in een groep of alleen?

Fiets jij liever in een groep of alleen? Bij wielrennen denk je niet snel aan teamsport. Je moet immers zelf trappen om je fiets vooruit te krijgen. Toch fietsen we graag in een groep, gezellig! Maar het heeft meer voordelen.

Kop afwisselen

Keihard trainen of een social ride, het fietsen in een groep is gezellig. Wil je na een dag werken je hoofd leegmaken dan kies je er waarschijnlijk voor om alleen een rondje te gaan trappen. Het grootste verschil tussen alleen of in een groep rijden is het vermogen dat je trapt. In een groep blijft de snelheid hoger doordat je van kop kunt afwisselen.

Trainen

In een groep train je wanneer je op een hoger tempo kan fietsen dan wat je gewend bent. Het harmonicaeffect dat achterin ontstaat kan je wellicht als intervaltraining zien. In je eentje bepaal je zelf hoe hard je fietst. Ideaal als je bijvoorbeeld op hartslag traint of een trainingsschema volgt.

Routes

Steeds vaker fietsen we met navigatie en weten we van tevoren waar we naartoe willen en hoe we gaan fietsen. In een groep is dat wel zo handig, zo komt niemand voor verrassingen te staan.Wil je toch van de route afwijken zal je dat even moeten communiceren of de rest dat ook goed vindt. Daarentegen kan je in je eentje bij iedere afslag die er interessant uitziet afslaan of als je iets moois ziet stoppen om een foto maken.

Meer kilometers

We weten allemaal wanneer we alleen moeten fietsen dat de gedachten, ‘Ik heb geen zin’ of ‘kleiner rondje kan ook’, door ons hoofd spoken. Afspreken met vrienden of fietsen met de club heeft dus zijn voordeel dat je ‘moet’ gaan. Natuurlijk kan je nog steeds afzeggen maar de lat ligt hoger.

Een soloride kan dus af en toe best fijn zijn. Even niets aan je hoofd en gewoon trappen.Misschien ben je in voorbereiding of start je binnenkort de voorbereiding voor één van onze fietsreizen. Hoe train jij dan het liefst? Alleen, in een groep of gecombineerd?