Het belang van een goede bikefitting

De vakantie staat voor de deur! Ga jij fietsen in de bergen of veel kilometers maken? Dan is het goed om eens na te gaan of je racefiets nog juist is afgesteld. Hoe lang geleden heb je een bikefitting laten doen? Of heb je die überhaupt wel eens gedaan? Het heeft voordelen om goed op je fiets te zitten. Wij leggen je het belang van een goede bikefitting uit.

Wat is een bikefitting?

Tijdens een bikefitting wordt jouw fietspositie op de fiets aangepast naar jouw lichaamsmaten. De ideale fietspositie is namelijk anders voor iedereen. Je racefiets wordt volledig afgestemd naar jouw wensen en lichaamshouding. Let op, er zijn een aantal verschillende manieren om een bikefitting uit te voeren. Zoek dus goed uit welke optie jij het beste vindt.

Minder blessures

Een goede bikefitting kan klachten tijdens het fietsen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan zadelpijn, rugpijn, nek- en knieklachten. Deze klachten kunnen ontstaan omdat je niet goed op je fiets zit. Hier hebben niet alleen prestatiegerichte fietser baat bij, maar ook de recreatieve fietser.

Juiste framemaat

Het is belangrijk dat je frame de juiste maat heeft. Alleen dan kan je een ideale positie behalen. Vaak hebben fabrikanten mooie tabelletjes met gewenste lengtematen voor een bepaald framemaat, toch kan uit een bikefitting blijken dat je een andere maat dan aangegeven nodig hebt. Het gaat namelijk niet alleen om jouw lengte, maar ook om de verhouding tussen beenlengte, romplengte en de lengte van de arm. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw.

Betere prestaties

Met een goede fietshouding hoef je minder inspanning te leveren om hetzelfde tempo te kunnen fietsen. Huh, hoe dan? Je kan namelijk je krachten op de pedalen efficiënter gebruiken. Hierdoor bespaar je energie. Alleen de afstelling van je schoenplaatjes kan hier al bij helpen. Je toekomstige bergritjes gaan dan dus nog soepeler.

Fietsen wordt nog leuker

Fietsen is natuurlijk al leuk, maar met goede comfort nog veel leuker! Nadat jouw (nieuwe) fiets helemaal is afgesteld aan de hand van jouw lichaam zul je een nog betere fietservaring ervaren. Laat die bergen en lange ritjes maar komen!