Hoe voorkom je een hongerklop tijdens het fietsen?

Misschien heb je hem al eens ontmoet, de man met de hamer. Ben je hem nog nooit tegengekomen? Dan wil je dat ook zo houden. Om te voorkomen dat jij nog een keer midden op een berg geparkeerd staat, geven we antwoord op de volgende vraag: ‘Hoe voorkom je een hongerklop tijdens het fietsen?’

Wat is een hongerklop?

Voor wie hem nog nooit is tegengekomen zullen we eerst omschrijven wat er gebeurt wanneer je de man met de hamer tegenkomt. Je begint je zwak te voelen en je benen rondtrappen wordt steeds zwaarder. Als je echt te lang doorgaat kan het zelfs zo zijn dat je je duizelig begint te voelen en bestaat er een kans dat je flauwvalt. Oppassen dus!

De hongerklop wordt veroorzaakt doordat de voorraad glycogeen in je lichaam op is. Glycogeen is ook wel je energieopslag en wordt uit koolhydraten gehaald. Als die voeding op is, gaat je lichaam over op vetverbrandig. Hierdoor kan je steeds minder hard fietsen en zal je uiteindelijk moeten stoppen.

Hoe voorkom ik de hongerklop?

Koolhydraten dus. Het is van belang dat je tijdens een (langere) fietsrit blijft eten en drinken. Ook als je geen honger of dorst hebt. Je lichaam heeft voldoende glucose voor een inspanning van 60 – 120 minuten. Natuurlijk is dat anders per persoon en afhankelijk van de intensiteit van de inspanning.

Je kan een hongerklop voorkomen door koolhydraten in te nemen. Bij een lange tocht begin je daar al (een dag) voor de fietsrit mee. Denk dan aan de good old pasta en pannenkoeken. Tijdens de rit is het verstandig om isotone dranken, -gels en -repen te eten. Maar ook bananen, mueslirepen, ontbijtkoek of een boterham met jam helpen goed. Probeer minimaal 50 gram koolhydraten per uur binnen te krijgen en 90 gram bij ritten van langer dan 4 uur. Meer dan 90 gram neemt je lichaam overigens niet op.

Ik heb een hongerklop! Help!

Dat is balen… het is toch niet gelukt om de hongerklop te voorkomen. Kan gebeuren. Het is nu wel moeilijk om je snel weer energiek te voelen. Op dit moment heb je snelle suikers nodig. Denk dan aan Snickers, Mars of een blikje cola. Op een reep Snickers ga je natuurlijk geen 100 km meer kunnen fietsen dus zorg dat je de kortste route naar huis fietst.

Kortom, zorg dat je voldoende eet en neem altijd noodrantsoen mee bij een lange tocht. Wat is jouw gouden tip om een hongerklop te voorkomen?