Hoogtepunt fietsreis Dolomieten: Tre Cime di Lavaredo

Passo Giau, Pordoi, Fedaia, Pellegrino, Falzarege, ze komen allemaal voorbij tijdens de fietsreis en zijn bij iedere wielrenner wel bekend. Of je hebt ze gefietst of wel eens tijdens de groepsrit voorbij horen komen. De Dolomieten zijn machtig mooi. Toch is er een hoogtepunt dat je misschien niet zo vaak hoort. Hoogtepunt fietsreis Dolomieten: Tre Cime di Lavaredo.

Hoogtepunt fietsreis Dolomieten: Tre Cime di Lavaredo.Tre Cime di Lavaredo

Iedereen heeft ze wel eens in magazines, op internet of in reisboeken voorbij zien komen. De imposante rotspartijen in de Dolomieten. Ze heten: Tre Cime di Lavaredo. En ja, je kan ernaartoe fietsen en hij mag eigenlijk niet op je bucketlist ontbreken. Enkele kreten van bikkels die hem al opreden: ‘Niet lang, wel steil en een adembenemende omgeving’, ‘Fabelachtig panorama’, ‘Hele steile klim’ en ‘Moordende klim’. Durf je nog verder te lezen?

Doodlopend

Na het bergmeertje ‘Lago di Misurina’ volgt de afslag naar de Tre Cime en start de beklimming. Het is een doodlopende weg van ongeveer 10 kilometer en de top ligt op 2.373 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage liegt er niet om: 8,7%.

Klimmen!

Over een brede steile weg fiets je via haarspeldbochten tussen de rotsformaties naar het eindpunt. Daar wacht een prachtig uitzicht op je. Nadat je het Lago d’Antorno bent voorbijgefietst gaat de weg heel even bergaf. Geniet er met volle teugen van, want hierna komt het stijgingspercentage niet meer onder de 10%.

Giro

7 keer was de Tre Cime di Lavaredo aankomst van een Giro-etappe. Twee namen die beide wonnen boven op de monsterklim zijn Merckx (1968) en Nibali (2013). Wat hebben ze gemeen? Allebei schreven ze na deze overwinning de Giro op hun naam.

Wie durft deze beklimming aan?  Waan jezelf in een prachtige omgeving waar je op de top misschien extra van kan genieten na zo een inspanning.

Goed om te weten is dat op de dag van deze klim gekozen kan worden tussen een lange en korte route. Je hoeft deze beklimming dus niet met 100 kilometer in de benen te doen.