Hoogtepunt fietsreis Slovenië: Vršič-pas

Wanneer je in Slovenië op de fiets zit word je gegarandeerd getrakteerd op prachtige omgevingen en vergezichten. Van 23 juni tot en met 1 juli reizen we met de fietsbus naar Slovenië. We lichten een beklimming van deze fietsreis uit namelijk; hoogtepunt fietsreis Slovenië: Vršič-pas.

Start Kranskja Gora

De beklimming start vanuit Kranskja Gora, dat aan de voet van de beklimming ligt. De tocht begint met een lichte stijging. Maar laat je niet verrassen, want na enkele kilometers gaat het stijgingspercentage flink omhoog.

Meer Jasna
Foto: Meer Jasna

Meer Jasna

Het meer is niet te missen. Meer Jasna ligt namelijk op de route van de Vršič pass. Het blauwe water en hagelwitte rivierbedding in combinatie met de bergen op de achtergrond zullen je verbazen. Niet alleen toeristen maar ook de plaatselijke inwoners komen graag naar deze plek om pootje te baden of een ijsje te eten.

Historische klinkers

Onder het genot van een prachtig berglandschap, de Sloveense Alpen, trotseer je de klinkers. Misschien dat je deze tijdens de beklimming wel wil vervloeken maar pas op, want het is een stukje historie. De weg is aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Russische krijgsgevangen. De laatste 1,5 kilometer is het nog even tanden op elkaar met een percentage boven de 10%. De top is dan ook niet te missen en dat weten ook de berggeiten. Deze komen regelmatig even langs. Met een hoogte van 1.611 meter is dit de hoogste berg in Slovenië en geeft een prachtig uitzicht over de Sloveense Alpen.

Russische Kapel
Foto: Russische Kapel

Monument

Op de route, ter hoogte van de achtste haarspeldbocht, naar boven staat een monument genaamd ‘Russische Kapel’. Er zit helaas een somber verhaal achter. Er is in dit gebied hevig gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Duizenden Russen werden krijgsgevangen. Omdat ze zoveel Russen niet konden opsluiten kregen ze werkstraf, het aanleggen van een militaire weg. Door een lawine tijdens de werkzaamheden kwamen honderden Russen en een aantal Oostenrijkse opzichters om het leven. Deze kapel is ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Afdalen!

Na het behalen van de top is de afdaling puur genieten. Niet alleen vanwege de prestatie die je zojuist geleverd hebt, maar ook van de omgeving. O en, de afdaling is mooi geasfalteerd! Dat is ook genieten. Leuk om te weten is dat de haarspeldbochten verdeeld zijn over beide kanten van de berg. Je hoeft er dus geen 50 omhoog te klimmen.

Het is een berg die zeker een plekje op je bucketlist verdiend. Ook al tikt de top de 2.000 meter niet aan, het is geen makkelijke klim en dat is misschien nog zacht gezegd. Regelmatig komen de percentages boven de 10%. Durf jij het aan?