Hoogtepunt Pyreneeën: Col du Tourmalet
Maar liefst twee fietsreizen vertrekken dit jaar richting de Pyreneeën. De eerste van oost naar west en een paar dagen later vertrekt de reis van west naar oost. Op het programma staan bekende cols, maar de bekendste is toch wel de Tourmalet. Daarom, hoogtepunt Pyreneeën: Col du Tourmalet.
Cijfers
Twee reizen betekent ook twee verschillende manieren om de Tourmalet op te fietsen. We geven wat cijfertjes:
Luz Saint Sauveur:
- Gemiddeld percentage: 7,7 %
- Steilste stuk: 11,7 %
- Lengte: 18,3 kilometer
- Hoogtemeters: 1.401 meter
Marie de Campan:
- Gemiddeld percentage: 7,5 %
- Steilste stuk: 12 %
- Lengte: 16,9 kilometer
- Hoogtemeters: 1.266 meter
Conclusie? Ze verschillen niet enorm veel van elkaar. Al start de eerstgenoemde in de beginkilometers iets rustiger. Voor beide ligt de top natuurlijk op dezelfde hoogt, 2.115 meter. Al het klimmen wordt overigens rijkelijk beloond.
Omgeving
De berg is niet te missen en staat vrijwel overal met bordjes aangegeven. Na ongeveer 10 kilometer klimmen fiets je voorbij de boomgrens en doemen de prachtige groene weides op. Je rijdt tussen de grazende koeien, die overigens niet voor je opzijgaan. Dit wordt ook wel het mooiste stuk van de klim genoemd. Je fietst verder met een fantastisch uitzicht omhoog. Al kunnen we de vraag stellen of je daar tijdens de stukken van rond de 9 en 10 % optimaal van kan genieten. Maar op de top wacht nog een cadeautje in de vorm van een fenomenaal uitzicht.
Treed in de voetsporen van de Tourrenners
Met het beklimmen van deze iconische berg waan je je in de wereld van de Tourrenners. De Col du Tourmalet is namelijk regelmatig onderdeel van de Tour de France. Hoe vaak precies? Wie het weet mag het ons vertellen! De lijst is behoorlijk lang en begint in 1910. Voor het laatst stond de berg in 2021 op het programma.
Le Géant du Tourmalet (De Reus van Tourmalet)
Boven op de top vind je het standbeeld ter ere van Octave Lapize. De eerste renner die de Col du Tourmalet overstak tijdens de Tour in 1910. Bijzonder is dat het standbeeld maar een gedeelte van het jaar boven op de berg staat. Gedurende het zomerseizoen is de Le Géant te bewonderen op de top. In de winter is het een populair skigebied en daarom wordt het standbeeld verplaatst naar het dorp Gerde. Dit om ongelukken te voorkomen. Elke eerste zaterdag van juni wordt het feest Montée du Géant (Beklimming van de Reus) gehouden. Op een open vrachtwagen gaat het monument onder begeleiding van meer dan duizend fietsers weer naar de top van de bergpas.
Hoogtepunt Pyreneeën: Col du Tourmalet. Staat hij nog op jouw bucketlist? Of heb je hem al afgestreept?
Delen op:
Delen Tweet Delen Delen Pin it