Hoogtepunt Route des Grandes Alpes: Col de l’Iseran

We lichten dit keer niet zomaar een beklimming uit. Deze bergtop is namelijk ook letterlijk de hoogste geasfalteerde bergpas van de Franse Alpen. Een lange klim die niet enorm steil is, in een waanzinnige omgeving. Absolute hoogtepunt Route des Grandes Alpes: Col de l’Iseran.

Getalletjes

Tijdens de fietsreis Route des Grandes Alpes starten we de beklimming van de Col de l’Iseran vanuit Lanslebourg. Dat betekent 32 kilometer klimwerk voor de boeg! Hij is niet enorm steil, maar dat wordt gecompenseerd met de lengte. Het gemiddelde stijgingspercentage is 4,5% en de klim heeft 1.461 hoogtemeters. Na het horen van deze stijgingspercentage moet je niet al te makkelijk gaan denken, je tikt stukken van 7% en 8% aan. Aan het einde zelfs nog een cadeautje van 9%. De top ligt op 2.770 meter en is daarmee de hoogste geasfalteerde pas van Frankrijk.

Stukje geschiedenis

20 jaar was er nodig om de pas te realiseren. In 1937 werd hij officieel geopend door de president van Frankrijk, Albert Lebrun. De Tour de France bezocht Col de l’Iseran maar liefst 8 keer, voor het eerst in 1938. De echte wielerkenners onder ons is de legendarische overwinning van Chiapppuchi wel bekend. 125 kilometer solo op kop! Een recentere gebeurtenis die vele van ons wellicht nog wel weten was in 2019. Toen stond de col ook op het programma, maar werd hij geschrapt. Weet je het nog? Hevige regenval overspoelde de weg waardoor de rit werd afgebroken.

Beklimming

De eerste paar kilometer stijgt de klim ligt. Vanaf Lanselevillard is het aanpoten met 2 kilomieter van 8-9%. Na een lange aanloop die redelijk vlak is naar Bonneval-Sur-Arc gaat het echt beginnen. De laatste 13 km zijn serieus en klim je 6-9%. Nadat je fietste in de vallei tussen hoge gebergten zie je bij Bonneval-Sur-Arc de beklimming tegen de bergwand liggen. Je stijgt snel waardoor de omgeving om je heen veranderd in prachtige uitzichten. Nog één keer kom je in een dal terecht en daarna is het doorknallen naar de top!

Afdalen

We maken foto’s bij het naambord met daarop prijkend ‘Col de l’Iseran’ en dan zetten we de tocht voort met een heerlijke afdaling. Genieten! Deze is overigens langer dan de klim. Tenminste als je in 1 keer doorgaat naar de finish in Bourg St Maurice. Wie nog energie over heeft kan een extra lus maken naar de Col de Petit Saint Bernard. Die keuze is geheel aan jou!

Hoogtepunt Route des Grandes Alpes: Col de l’Iseran, is een must voor iedere klimgeit. Niet een hele zware klim, maar wel magisch mooi.