Matong: servicegericht en korte communicatielijnen

Onze fietsbegeleiders rijden er al een tijdje in rond, maar na veel vraag hebben bieden we onze kleding ook via onze site aan middels een webshops. En niet zonder resultaat!

De kleding van Wielerbus draagt de merknaam Matong. Voor velen een onbekend merk, maar voor mij een logische keuze.

Toen ik twee jaar geleden druk bezig was met het spammen van wielerverenigingen om mijn reishandel aan de man te brengen, ontving ik vanuit WV West Frisia een reactie die ik niet verwachtte: “Is dit de man die mij het eindklassement in de Spar Arden Challenge ooit eens afsnoepte?’ Was getekend: Tino Haakman.

Tino Haakman. Inmiddels 44 jaar, maar er nog net zo fit uitziend als 17 jaar geleden, toen we inderdaad een robbertje uitvochten op wat Ardense heuvels. Tijdens onze mailconversatie die vervolgens ontstond bleek al snel dat bij Tino het wielerbloed nog steeds door zijn aders heen gonsde, en hij naast zijn actieve fiets-activiteiten, een eigen kledingmerk op nahield: Matong. Mijn acquisitie eindigde in zijn acquisitie, en een eerste fietssetje was zo besteld. Daarbij maakte we de afspraak snel eens een kop koffie te drinken, maar een moment werd daar niet zo snel voor gevonden.

Tot afgelopen maandag dan. Ik zag kans om een middag af te reizen naar het winderige Hoorn, waar Matong gevestigd is. Een rit van anderhalf uur, waar voorbij Amsterdam de door mij geselecteerde radiozender alleen nog maar ruis produceerde, terwijl de andere voorgeprogrammeerde zenders er allen al de brui aan gegeven hadden. Ik draai de “Nieuwe Steen” in Hoorn ergens midden in, op zoek naar huisnummer 3. Lang hoef ik niet te zoeken, een bestelbus met een levensgrote afbeelding van Tino in fietskledij en Matong-logo doemt op. Matong is gevestigd in een ruim bedrijvenpand dat gedeeld wordt met andere bedrijven. Op 3 hoog vind je jezelf hier terug in een etalage met breed uitgestalde fiets- triatlon-, hardloop- en schaatskleding . Ik krijg een korte rondleiding door de verschillende lijnen fietskleding, terwijl Tino begint te vertellen: ‘Ik kwam in 2011 in dienst als buitendienstmedewerker bij Matong, maar toen de toenmalige eigenaar in 2014 besloot om iets anders te gaan doen, twijfelde ik niet te lang en heb ik de handel doorgezet. Dat was nog best aanpoten in het begin. Man, wat komt er dan ineens veel op je af. Het kostte me een jaar om er mijn weg in te vinden, maar nu zijn we dan toch aan het groeien”.

Matong komt van de Aboriginals (de eerste inwoners van het Australische continent) en betekent ‘dappere krijger’. Een naam die voor mij volledig aansluit bij Tino, en een nieuwe bijnaam is voor mij geboren!

De dappere krijger was geen onbenadigd amateurwielrenner. 50 elitekoersen staan er op zijn erelijst, aangevuld met de bergtrui in de prestigieuze Ronde van Luik. Tussendoor rondde hij zijn studie planologie en Demografie af, terwijl hij hedendaags nog steeds te vinden is in het elite peloton. “Maar wel het laatste jaar verwacht ik, de sleet komt er wel een beetje op”

Terug naar Matong. De kleding wordt in Italië gefabriceerd en van daaruit naar Nederland getransporteerd. Hoewel de meeste leveringen in Noord-Holland plaatsvinden, is het merk eigenlijk in heel Nederland en België te vinden. De afnemers bestaan vooral uit bedrijven en wielerverenigingen, maar je ziet ook een trend bij vriendengroepen. Tino: “vanaf 10 stuks kan ik al een trendy kleding set leveren, volledig naar eigen ontwerp, voor een concurrerende prijs. Sportkleding wordt steeds meer rekbaar en ademend. En dat is terug te zien in elke lijn die ik aanbied, ook de wat voordeligere. Fietsen is een toenemende markt, en iedere vriendengroep wil hun eigen fietskleding. Die komen dan al snel bij Matong uit, mijn lijnen zijn kort en ik bewaak een hoog service level”

De klok schiet voorbij de 14u00 en om de files richting Brabant voor te zijn besluit ik richting huiswaarts te keren. Maar niet voordat mijn oog valt op een heel praktische fietsrugzak, die ik goed zou kunnen gebruiken voor mijn fietsreizen. Tino pakt een exemplaar voor me uit de doos en besluit: “armstukken, beenstukken, rugzakken, ik verkoop het allemaal. Vooral in grote partijen dus, maar de plannen liggen er om ook via een webshop mijn aanbod aan de man te brengen. Dan wordt het ook nog wat makkelijker om per stuk te leveren”.

De dappere krijger. Op de weg terug naar huis gaan mijn gedachten nog even terug naar 1999, toen ik met Tino wedijverde in een koers in de Belgische ardennen. Als 19 jarige renner keek ik erg op tegen mijn flamboyante uitdager. Hij viel mij de laatste etappe niet meer aan. Had hij het gedaan, ik had er geen antwoord op gehad. En ik denk dat hij dat ook wel wist. Een dappere krijger met een grote gunfactor.

Meer info?
www.matong.nl

Geschreven door: Pim Goos

Bouwjaar 1979, vader, eigenaar Wielerbus.nl en KMT Tours. Zit graag op de fiets met gezellige mensen, bergen zijn mooi, reis graag, maar oost west thuis best!

Website: http://Wielerbus.nl