Rustdag in Montecatini Terme

Het is heerlijk vertoeven in Toscane. Het eeuwenoude Italiaanse landschap biedt een super mooie omgeving om te fietsen. Voor fietsers van ieder niveau is er wel een mooie route te vinden. De wegen leiden door olijf- en wijngaarden, akkers en bossen, over steile klimmetjes waar je goed stuk kan gaan, en door de smalle straatjes van eeuwenoude dorpjes.

Maar de omgeving biedt ook genoeg voor als je eens even niet wilt fietsen of een rustdagje wilt inlassen. Want ook zonder fiets is het genieten in Montecatini Terme.

Het hotel waar we verblijven ligt op zo’n 700 meter lopen van het centrum van de Toscaanse plaats Montecatini Terme, gelegen in de provincie Pistoia. Het stadje ligt in het dal van het riviertje de Nievole.

De thermen van Montecatini

Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen in de wereld. Het Parco delle Terme waar veel van de thermen gevonden kunnen worden, verdeelt de stad in een modern en een ouder deel. De prachtige monumentale gebouwen worden omringd door mooie tuinen en het mooiste is dat je gewoon het hele jaar door kan genieten van deze kuuroorden.

De thermen van Montecatini liggen verspreid rondom het centrum maar vooral aan de Viale Verde. Rondom de openbaar toegankelijke bronnen staan stoelen waar je in alle rust kunt genieten van een glas helder bronwater. De thermen in Montecatini zijn Terme Tettuccio, Terme Regina, Terme Leopoldine, Terme La Salute, Terme Toretta (nu dicht), Terme Redi met een thermaal zwembad, de Terme Excelsior en de Terme Tamerici.

Een van de bekendste thermen, de Terme Tettuccio, is volledig in de Art Nouveau stijl gebouwd en zowel van binnen als van buiten een ware lust voor het oog. Qua architectuur zijn ook de baden van het Excelsior Hotel en de Terme Leopoldine de moeite waard. Deze laatste werden in 1775 gebouwd in opdracht van de groothertog Pietro Leopoldo de Eerste. In het midden ligt een elegante binnentuin met als middelpunt de fontein met thermaal water.

Geen rustdag op de planning? Desnoods ga je gelijk na je rit het kuuroord in, maar ik weet alleen niet of je welkom bent in je fietsbroek ;-).

Montecatini Alto

Het oude gedeelte van Montecatini Terme, Montecatini Alto, ligt 290 meter boven de stad. Leuk is om de 100 jaar oude bergtram naar boven te nemen en het oude centrum te ontdekken. Neem plaats op één van de vele terrasjes op het dorpsplein en geniet van typisch Toscaanse specialiteiten of bekijk het 16e-eeuwse  klooster van Santa Maria a Ripa.

Een dagje naar Pisa of Lucca

Pisa

Neem de trein vanaf Montecatini Centro en je bent binnen een uur op Pisa Centrale. Met de fiets is het zo’n 45 kilometer. Ga natuurlijk even naar het Piazza dei Miracoli, het Plein der Wonderen, voor de Toren van Pisa en het Baptisterium, de kathedraal en de monumentale begraafplaats. Tip: Niet ver van dit plein vind je ook de botanische tuinen van Pisa.

Als je vanaf hier richting het oude centrum loopt, kom je uit op het Piazza dei Cavalieri. Aan dit indrukwekkende plein vind je enkele fraaie palazzi en de Ridderskerk, de Santo Stefano dei Cavaleiri. Iets verderop bevinden zich de Borgo Stretto en de Piazza delle Vettovaglie waar je leuke boetiekjes, gezellige terrasjes en smalle steegjes kunt vinden. Aan de oever van de rivier de Arno vind je onder andere het koninklijk paleis en de kerk van de Santa Maria della Spina. Langs de rivier ligt ook het exacte middelpunt van de oude stad, de Piazza Garibaldi. Een mooie plek om een ijsje te eten.

Lucca

Lucca is nog geen 30 kilometer fietsen of iets meer dan een half uur met de trein. Het centrum van het charmante stadje is nagenoeg autovrij en perfect om te slenteren door de gezellige middeleeuwse straatjes. Loop bijvoorbeeld ook over de oude stadsmuren, overblijfselen uit 1504 en 1646 die bescherming moesten bieden tegen aanvallen vanuit Florence, en geniet van het mooie uitzicht. De huidige muur heeft zes toegangspoorten die toegang geven tot ‘de stad van de honderd kerken’. Lucca dankt deze naam aan de vele religieuze gebouwen die de verschillende Italiaanse bouwstijlen vertegenwoordigen. Neem na een lange wandeling plaats op een terras op het Piazza dell’Anfiteatro, ookwel het Piazza del Marcato. Dit plein met zijn ovale vorm volgt de contouren van een Romeins amfitheater dat in de 2e eeuw na Christus op deze plaats heeft gestaan en plaats bood aan wel 10.000 toeschouwers.

Tags: Montecatini Terme, Toscane

Had voor haar dienstverband bij Wielerbus een bijbaan bij een drogisterij en doet aan wielrennen. Die combinatie schijnt geestig te zijn. Fietst sinds 2012 en is nog steeds geen vrienden met de wind. Probeert mensen er van te overtuigen dat douchen met je fiets echt het beste idee ooit is.