Schijf- of velgremmen?

De schijfrem is inmiddels niet meer weg te denken. Ga je er harder door fietsen? Absoluut niet. Bij het nemen van schijfremmen kies je juist voor meer controle over je fiets. Je kunt namelijk harder remmen.

Velgrem verdwijnt

Langzaamaan verdwijnt de velgrem uit het straatbeeld en zijn er zelfs al fietsmerken die alleen nog schijfremmen aanbieden. Ze zijn al jarenlang bekend onder de mountainbikers maar nu ze lichter en compacter worden is het ook interessant voor wielrenners. Op dit moment is de keuze tussen schijf- of velgremmen nog wel aanwezig. Tijd dus om te bekijken welke overweging je kan maken.

Schijfremmen zijn zwaarder

Schijfremmen zijn zwaarder, daar is geen twijfel over mogelijk. Vind jij het gewicht van je fiets erg belangrijk dan zijn velgremmen de lichtste keuze.

Betrouwbaarder

Doordat de schijfremmen de veiligheid verhogen worden ze steeds geliefder in de fietswereld. Ze hebben namelijk een kortere remweg. Je kan krachtiger remmen waardoor je meer controle over de fiets krijgt. En waar je met velgremmen in de regen nog wel eens problemen hebt wanneer je ineens moet remmen is dat met schijfremmen verleden tijd. Ze werken in alle weersomstandigheden en ondergronden. Dus ook offroad!  Een bijkomend voordeel is dat de remrand, die wel nodig is bij velgremmen, niet kan slijten.

Een schijfrem is ook zeker te overwegen als je, net als ons, graag in de bergen fietst. Je hoeft namelijk niet keihard te knijpen om te kunnen remmen, perfect dus voor lange afdalingen.

Bredere banden

Door schijfremmen is er ruimte ontstaan voor bredere banden. Hoe breed? Maak het zo gek als je wilt (je frame moet het wel aan kunnen natuurlijk). Het voordeel van bredere banden is dat je minder snel lek rijdt en meer grip hebt.

Onderhoud

Oké, hier wint de velgrem. De velgrem is namelijk makkelijk te onderhouden. Een kapotte kabel of versleten blokje is zelf eenvoudig te vervangen. Voor schijfremmen heb je apart gereedschap nodig en vraagt om precisie werk. Je kunt ze zelf repareren, maar daar heb je wel kennis voor nodig.

Daarnaast zijn schijfremmen en olie of smeermiddelen elkaars vijanden. Kijk zelfs uit met vette vingers. Zodra een schijfremblok vervuild is gaat de remkracht heel hard achteruit. Opletten dus!

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Meer remkracht en rijden in alle omstandigheden of een lichte fiets met klassieke uitstraling?