Zelf je racefiets onderhouden en schoonmaken: zo doe je dat
Je mountainbike of racefiets schoonmaken en onderhouden is erg belangrijk als je er lang plezier van wil hebben. Het zorgt er niet alleen voor dat je fiets langer te gebruiken is, maar ook dat je meer fietsplezier ervaart. Als je op een fietsreis gaat, is het bijvoorbeeld belangrijk om je fiets van tevoren en tussendoor goed schoon te maken. Het onderhouden en schoonmaken is het hele jaar door belangrijk, met name in de winter. Wat moet je dan allemaal doen voor een goed onderhouden en schoongemaakte fiets? Dat vertellen we je in dit artikel!
Het combineren van onderhoud en schoonmaak
Het schoonmaken en onderhouden van je racefiets gaan erg goed samen. Tijdens een grondige schoonmaakbeurt zullen eventuele problemen meteen opvallen en weet je meteen wat voor onderhoud de fiets nodig heeft. Loop daarom je racefiets altijd nog een keer goed na als je klaar bent met schoonmaken. Mocht er iets vervangen of aangepast moeten worden, dan valt het na een poetsbeurt zeker op.
Je racefiets schoonmaken: dit moet je doen
Goed onderhoud begint altijd met het schoonmaken van je racefiets. Klussen aan een vieze fiets is niet verstandig. Je loopt dan bijvoorbeeld het risico dat er zand op een moer komt. Dit kan meer schade veroorzaken, wat je natuurlijk niet wil. Maak je racefiets dus eerst volgens deze stappen schoon:
1. Spoel de racefiets af na een rit
Het kan voorkomen dat je fiets erg vies is na een rit, vooral in het najaar of in de winter. Wanneer dit het geval is, raden we je aan de fiets zo snel mogelijk af te spoelen met een tuinslang. Zo weet je zeker dat het vuil niet aan gaat koeken. Gebruik hier echter geen hogedrukspuit voor, want dan kunnen je lagers sneller gaan slijten en loop je meer kans op roest. Droog je fiets na het afspoelen af met een doekje, vooral bij de lagers en de aandrijflijn.
2. Is je fiets niet schoon na het afspuiten? Maak hem grondig schoon!
Mocht je fiets behoorlijk vies zijn geworden, of is het al even geleden dat je hem schoon hebt gemaakt, dan is afspoelen waarschijnlijk niet genoeg. Het is dan verstandig om je fiets nog eens met de hand te wassen met een sopje met lauwwarm water en een goede fietsreiniger. De fietsreiniger zorgt ervoor dat het vuil losweekt en dat je fiets met minder vlekken opdroogt. Zijn er ophopingen van vuil aanwezig? Verwijder deze dan met een zachte borstel of een washandschoen, zodat er geen krassen op je frame komen.
3. Je fietsketting schoonmaken en ontvetten
Als jij je racefiets gaat schoonmaken, hoort daar ook het schoonmaken van de fietsketting bij. Mocht de ketting niet heel vies zijn, dan kun je hem gewoon schoonmaken met een lauwwarm sopje. Is je ketting erg vies, of je krijg je het vuil er niet af met een sopje, dan moet je de ketting ontvetten. Hiervoor heb je een goede kettingreiniger nodig en eventueel wat gereedschap voor het reinigen van een fietsketting. Spoel de reiniger daarna of met water. Zorg dat je echt een reiniger gebruikt die voor fietsen bedoeld is, anders kun je het materiaal van je fiets beschadigen.
4. Het schoonmaken van de rest van de drivetrain
Als de ketting erg vies is geworden, is er een grote kans dat er ook vuil in de rest van de drivetrain zit. Denk bijvoorbeeld aan een vieze cassette of modder tussen de derailleurwieltjes. We raden je aan dit ook schoon te maken, anders zal je ketting snel weer vuil worden. Deze delen zijn echter lastig bereikbaar zonder borstel. Om de cassette goed schoon te krijgen, is het vaak het beste om hem even los te halen. Je kunt de kettingbladen vaak wel schoon krijgen met een smalle borstel, zonder ze los te hoeven halen.
5. Pekel van je fiets krijgen
Een nadeel van fietsen in de winter is dat je pekel op je fiets kunt krijgen. Mocht dit gebeuren, maak je fiets dan zo snel mogelijk schoon. Zout is namelijk echt slecht voor je fiets. Ga je de pekel verwijderen, begin dan met het aangekoekte vuil van je fiets afborstelen. Hierna spoel je de fiets af met koud water en poets je hem daarna nog met warm water. Zout lost namelijk beter op in warm water. Besef hierbij wel dat opgelost zout nog steeds overal bij kan komen en je lagers aan kan tasten. Spuit je fiets dus nooit onder hoge druk af met warm water als er pekel op zit!
6. Het waxen van je frame
Je bent nu klaar met je racefiets schoonmaken, tijd voor een finishing touch! Als jij jouw racefiets echt wil laten blinken, kun je een polish wax gebruiken. De wax brengt een beschermend laagje aan op je fiets dat er niet alleen voor zorgt dat hij er beter uitziet, maar ook dat de volgende schoonmaakbeurt makkelijker wordt. De wax voorkomt namelijk dat vuil zich aan je frame en onderdelen hecht. Let er wel op dat je de wax niet per ongeluk op je remschijven spuit, als je deze hebt.
Share on:
Share Tweet Share Share Pin it