Girona, echt een fietswalhalla!

Na een lange busreis komen we zondagochtend om 7 uur aan in het centrum van Girona. Het is donker en de straten zijn nog helemaal leeg, een beeld dat je je overdag niet meer kunt voorstellen. Als we het hotel binnenlopen, krijgen we te horen dat we direct kunnen aanschuiven voor het ontbijt. Er staat een groot ontbijtbuffet voor ons klaar en met “groot” overdrijf ik niet. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er! Van kwark met granola en vers fruit tot allerhande warme gerechten. Met recht een heerlijke ontvangst.

Na het ontbijt is het tijd om de fietsen en de bagage uit de bus te halen. Het hotel heeft een speciale ruimte waar we de fietsen kunnen stallen en schoonmaken. Aangezien de kamers zo vroeg in de ochtend nog niet beschikbaar zijn, is er een ruimte voor ons geregeld waar we ons kunnen omkleden voor de eerste fietsrit. En jawel, om 10 uur staat de hele groep klaar! De eerste rit gaat over Els Angles en Santa Pellaia. Een route van 75km en 1000hm, ideaal om te wennen aan de omgeving en hoogte. Halverwege de middag komen we weer terug in Girona, waar velen van ons nog even gaan genieten van een drankje op het terras in de zon. De kamers in het hotel zijn inmiddels beschikbaar en kunnen we direct douchen en onze koffers uitpakken. Tegen half 8 gaan we dineren in het hotel. Een geslaagde eerste dag.

De rest van de week verloopt op vergelijkbare wijze. Eerst uitgebreid ontbijten en ondertussen jezelf laten overhalen om toch mee te gaan met de langere route. Om 10 uur vertrekken we dan in groepen voor een dag afzien in het wiel van je voorganger. In een paar minuten fietsen we Girona uit (de stoplichten niet meegerekend 😊) en wacht ons een prachtig landschap. De ene dag met steile beklimmingen en prachtige vergezichten, de andere dag met glooiende kustwegen. Ook komen we langs wuivende korenvelden en door middeleeuwse stadjes. De bekende beklimmingen worden uiteraard niet overgeslagen. Terug in Girona gaat de een naar het hotel en de ander naar het terras. ’s Avonds tijdens het diner worden de ervaringen van de dag met elkaar gedeeld. De avondmaaltijden vinden afwisselend in het hotel en in gezellige Spaanse restaurantjes plaats, steeds voldoende uitgebreid om de volgende dag de Spaanse cols te kunnen bedwingen.

Zaterdag vertrekken we na het diner richting Nederland. Aan het begin van de avond is het een gezellig kippenhok; er worden ervaringen en wielerverhalen met elkaar gedeeld. Maar na een paar uur wordt het toch echt stil. De volgende ochtend zijn we al bijna thuis en spelen we nog de Wielerbus Bingo!