Reisverhaal, deelnemer Milaan – San Remo

Reisverhaal, deelnemer Milaan – San Remo

Lucien Boomaars stapte in de Wielerbus om Milaan – San Remo te fietsen, een tocht van maar liefst 296 kilometer! Hier zijn ervaringen:

Het is vroeg, heel vroeg als ik iets voor 01.30 uur met het fietske richting de Boerenbond in Rijen vertrek voor Milaan – San Remo met Wielerbus.nl. Ik heb er  ontzettend veel in, maar ook wel schrik; hoe zal het weer zijn zondag, hoe zal busreis verlopen en zal het met iedereen wel goed gaan, fietsend naar San Remo. Over de kilometers maak ik me minder zorgen: afgelopen maanden volop in training geweest en weet van mezelf dat ik voldoende kilometers in de benen heb.

01.30 vertrekken vanaf Rijen waarna we in Eindhoven de laatste reisdeelnemers mogen gaan ophalen. In de bus zitten al een paar fiets fanaten die door de organisatie zijn opgepikt in Utrecht: in Eindhoven komen de laatste erbij die uit omgeving Limburg komen. De meeste deelnemers zijn bekenden voor me uit Rijen en omgeving en zijn net als ik lid van onze wielervereniging de Vrije Coureur uit Rijen.
In Eindhoven aangekomen duurt het inladen van de fietsen iets langer dan gepland, mede omdat er een paar “grote” mannen bijzitten met bijpassende “grote” fietsen. Ik zie er meteen ook een voordeel in want met mijn 174 cm kan ik goed bij deze heren uit wind zitten. Na wat gepuzzel en creativiteit zijn we onderweg naar Milaan, de reis verloopt voorspoedig en als alles goed gaat komen we laat in de middag aan bij de inschrijving in Milaan. We doden de tijd met wat lezen, slapen en gaan er af en toe uit om de benen te strekken, de reis verloopt spoedig en de chauffeurs Gerrit en Erwin brengen ons in no-time naar Milaan. Snel naar inschrijving en daarna naar ons hotel voor een overheerlijk pastabuffet, en voor sommige na deze maaltijd nog een afzakkertje in de bar. Niet te laat naar bed want dag erna moet het gebeuren en de wekker gaat ook nog eens erg vroeg!

Zondagmorgen, 5.00 uur, de wekker gaat terwijl ik nog lekker lig te slapen maar ik moet eruit,  in fiets outfit richting het ontbijt zodat we hierna direct tassen kunnen laden en  vertrekken richting start. Aangekomen bij de start is het al redelijk druk en word ik verrast door mijn Italiaanse ‘amico’ Antonio, een vriend uit Milaan die om 7.00 uur de moeite heeft genomen vanuit thuis naar de start te komen om mij een mooie en vooral veilige tocht te wensen.
Om 07.30 gezamenlijke start, de meesten van ons reisgezelschap zitten bij elkaar en de tocht kan beginnen.  Dacht ik het in het begin nog rustig aan te kunnen doen, na enkele kilometers weet ik dat dit niet gaat lukken: snelheden van 45 kilometer per uur of meer worden bereikt! Midden in de groep is het echter te doen maar deze snelheden brengen wel wat meer risico’s mee. Het is goed oppassen dat we niet in valpartijen terecht komen want het blijkt dat een stuurfoutje zo gemaakt is, gezien er links en rechts toch wat renners die tegen de vlakte gaan.

De eerste stop is na ongeveer 125 kilometer. Ik maak voor zekerheid toch maar even foto van mijn tellertje en zie een gemiddelde staan van tegen de 37 kilometer per uur! Pfffff… Snel wat eten en drinken en kijken of de gehele “ Rijense” groep compleet is, zodat we snel weer verder kunnen.  Vanaf eerste stop rijden we met onze eigen groep bij elkaar en beginnen we aan het gedeelte waar geklommen moet worden. Uiteraard valt hierbij onze groep uit elkaar, iedereen doet de klimmetjes op zijn op eigen tempo en bovenaan wordt er gewacht op elkaar. Dit waardeer ik zeer omdat de hitte van de dag en de beklimmingen toch wat krachten en energie beginnen te kosten. In een afdaling krijgt mijn vaste fietsmaat Ronnie een klapband, maar gelukkig kan hij zijn fiets recht houden. Snel een nieuw bandje erin en weer verder. Dachten we. Helaas is dit niet het geval: wederom klapt zijn binnenband en constateren we dat de buitenband geheel aan flarden ligt. Gelukkig worden we op de berg geholpen door een mede organisator van fietsreizen uit België die zonder twijfel een nieuwe buitenband uit zijn bus schenkt! Na een kwartiertje kunnen we weer op pad, we rijden nu met zijn drieën: Ronnie, Wil en ik en rijden gezamenlijk tot aan de volgende stop waar de rest van de groep staat en we ons weer bij de rest kunnen aansluiten.

De kilometers beginnen we af te tellen en het eind komt in zicht, bekende namen flitsen voorbij: Capo Mele, Capo Berta, Cipressa en uiteindelijk de slotklim de Poggio Hierna door de drukke straten van San Remo over de finish waar de meeste van ons al zijn aangekomen. Wij wachten nog even op onze laatste binnenkomers en rijden vervolgens gezamenlijk naar een overheerlijk pastabuffet: iets waar wij wel naar verlangen na een tocht van bijna 300 kilometer! Na deze maaltijd gaan we op zoek naar de bus en na enig speurwerk vinden we deze aan de boulevard van San Remo.
Wassen, omkleden en weer de puzzel van fietsen op juiste plek zien te krijgen in aanhanger: om 21.30 uur rijden we San Remo uit en vertrekken we weer richting Nederland. Wederom een lange terugreis die ook deze keer weer goed verloopt. Om 15.00 uur ben ik weer terug thuis in Rijen.

Rest mij om alle mede-fietsers, chauffeurs en organisator Pim Goos van Wielerbus.nl te danken voor een paar geweldig mooie dagen in Italië, die zeker voor herhaling vatbaar zijn.

Op naar de volgende trip met Wielerbus.nl!