Waanzinnige beklimmingen voor op jouw bucketlist

Er zijn ontzettend veel prachtige beklimmingen die als wielrenner op jouw bucketlist thuishoren. Als we ze allemaal zouden benoemen dan kunnen we er een boek van maken. Daarom geven we 10 waanzinnige beklimmingen voor op jouw bucketlist ter inspiratie. Die overigens bereikbaar zijn met de bus of de auto.

Mont Ventoux

Mont-Ventoux

Lengte: 20,8 km (vanuit Bédoin)
Hoogtemeters: 1.594 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,7 %
Waar: Frankrijk

De mythische kale berg die niet mag ontbreken. Het is niet alleen het stijgingspercentage dat deze klim zwaar maakt, maar ook de wind. Kom je boven bij de kale kilometers en er staat veel wind, dan is het nog pittig klimmen. Vergis je ook niet in het laatste stuk, want daar krijg je nog even 12% voor de kiezen. Maar dan ben je wel op de top! De Mont Ventoux heeft drie startpunten, Bédoin is de bekendste. Daarnaast kan je ook beginnen in Malaucène en Sault.

Col de la Colombière

Col de la ColombiereLengte: 23,1 km (vanuit Thônes)
Hoogtemeters: 1.065 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 6 %
Waar: Frankrijk

Zeker niet de zwaarste klim, maar wel prachtig om te fietsen. Het is puur genieten onderweg, nergens extreem steil, prachtig asfalt en natuurlijk mooie vergezichten. Deze berg is natuurlijk een bucketlist dingetje, omdat het een pareltje uit de Le Tour de France is. Wil je een pittigere klim? Dan moet je de Colombière vanuit Scionzier fietsen.

Stelvio

StelvioLengte: 24,1 km (vanuit Prato)
Hoogtemeters: 1.832 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,6 %
Waar: Italië

De beklimming die iedere wielrenner gedaan moet hebben: de Stelvio. In 20 km fiets je maar liefst 48 haarspeldbochten! Het aanzicht dat de haarspeldbochten tot aan de top geven is zeer indrukwekkend. Geniet onderweg van de waanzinnige uitzichten. De top is een attractie op zich waar het nooit echt rustig is.

Col de la Madeleine

Lengte: 19,6 km (vanuit La Chambre)
Hoogtemeters: 1.520 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7.7 %
Waar: Frankrijk

De Col de la Madeleine wordt beschreven als een lastige en zware klim. Het is een klassieker in de Franse Alpen en kan dus ook niet ontbreken op je bucketlist. Onderweg is het weinig bijkomen en aan één stuk door kimmen. In je ritme komen dus en door blijven trappen. Het loont om door te gaan tot de top, want daar is het uitzicht prachtig.

Tourmalet

TourmaletLengte: 18.3 km (vanuit Luz Saint Saveur)
Hoogtemeters: 1.401 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,7 %
Waar: Frankrijk

Alpenweides, kuddes schapen, behoorlijk steil, weinig bochten en fantastisch uitzicht. Wat heeft een beklimming nog meer nodig? De Tourmalet is natuurlijk een bekende van iedere wielerliefhebber. Je zal er zeker niet als enige fietsen. De populariteit heef te berg niet alleen dankzij de omgeving te danken, maar ook omdat de Tour bijna ieder jaar langskomt.

We schreven al eerder over deze col, lees hier meer.

Furkapass

FurkapassLengte: 16,4 km (vanuit Oberwald)
Hoogtemeters: 1.065 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 6,5 %
Waar: Zwitserland

Geen mega steile klim, maar wel eentje die adembenemend mooi is. Wie deze beklimming kent weet dat Hotel Belvédère het fenomeen van de beklimming is. Voorheen kon je daar een kopje koffie halen, maar is inmiddels gesloten. Onderweg kom je ook de Rhône-gletsjer tegen en eindeloze uitzichten.

Let op! Deze pas is doorgaans open van mei tot oktober. Bij slecht weer is het af te raden deze beklimming te fietsen, het kan dan namelijk gevaarlijk zijn.

Gotthardpass

Lengte: 13,2 km (vanuit Airolo)
Hoogtemeters: 923 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7 %
Waar: Zwitserland

Kasseien! De haarspeldbochten zijn nog steeds geplaveid met kasseien, dat maakt de beklimming zo bijzonder. Ze liggen er overigens wel netjes bij, niet zoals je bij Parijs-Roubaix op tv ziet. Tegenwoordig ligt er de Gotthardtunnel, ja, die waar je vrijwel altijd in de file staat. Om de kasseien te trotseren neem je de route via Tremola, dan kom je op de ‘oude’ pas met een slingerende weg. Als je achterom kijkt ziet het er onwijs gaaf uit wat je gefietst hebt, dan zijn die verdomde kasseien even vergeten!

Kaunertaler Gletscherstrasse

Lengte: 38,6 km (vanuit Prutz)
Hoogtemeters: 1.888 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,9 %
Waar: Oostenrijk

Op naar de eeuwige sneeuw! Tijdens deze beklimming hoef je je niet te vervelen. De omgeving is prachtig! De Kaunertaler Gletscherstrasse is een panoramaweg en heeft 29 bochten. Onderweg kom je watervallen tegen en fiets je langs het stuwmeer met prachtig uitzicht over het water en daarachter de besneeuwde bergtoppen.

Trollstigen

TrollstigenLengte: 11 km
Hoogtemeters: 838 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,6. %
Waar: Noorwegen

Tja… Noorwegen is prachtig, dat weten we allemaal. Wat we misschien nog niet allemaal weten is dat je daar ook fantastisch kan fietsen. Tijdens deze tocht klim je door bos en open landschap. Puur genieten langs watervallen, steile bergwanden en fjorden. Het kan, voor Noorse begrippen, druk zijn met verkeer, maar in Noorwegen rijden ze netjes met ruime afstand om je heen. Voordat je je vakantie boekt moet je wel even checken of de pas al open is. Vanwege de vorst in de winter is de beklimming gesloten, hij kan tot en met mei gesloten zijn.

Vršič pas

Meer JasnaLengte: 11,7 km (vanuit Kranjska Gora)
Hoogtemeters: 818 hm
Gemiddeld stijgingspercentage: 7 %
Waar: Slovenië

Slovenië begint onder de wielerliefhebbers steeds bekender te worden en dat is niet vreemd. Het land is ontzettend groen en dus prachtig om doorheen te fietsen. Deze klim laat dat zien. Je komt langs meer Jasna met blauw water en een hagelwitte rivierbedding. Onderweg trotseer je de klinkers terwijl je geniet van het prachtige berglandschap.

Over deze beklimming schreven we al eerder, lees hier meer.